

# basic education

Department:
Basic Education
REPUBLIC OF SOUTH AFRICA

# NATIONAL SENIOR CERTIFICATE

**GRADE 12** 

**ENGLISH SECOND ADDITIONAL LANGUAGE P1** 

**NOVEMBER 2011** 

(GAUTENG)

**MARKS: 120** 

TIME: 21/2 hours

This question paper consists of 20 pages.



### **INSTRUCTIONS AND INFORMATION**

1. This question paper consists of FOUR sections:

SECTION A:	Comprehension	(30)
SECTION B:	Summary	(10)
SECTION C:	Language	(60)
SECTION D:	Literature	(20)

- Answer ALL questions in SECTIONS A, B and C. Choose only ONE question in SECTION D.
- 3. Start EACH section on a NEW page.
- 4. Leave a line after each answer.
- 5. Number each answer exactly as the question is numbered in the question paper.
- 6. MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS: Write down only the question number and the letter corresponding to the correct answer.

ONE-WORD RESPONSES: Write down only the question number and the answer.

- 7. Pay special attention to spelling and sentence construction.
- 8. Write neatly and legibly.

# **SECTION A: COMPREHENSION**

#### **QUESTION 1**

Read the passage (TEXT A) below and answer the questions that follow.

#### TEXT A

#### **MOTHER OF A NATION**

- 1. Albertina Sisulu, born on 21 October 1918 in the Eastern Cape, was my grandmother from my mother's side. She was well-known as Mama Sisulu or Mama. She was the wife of Walter Sisulu, a loyal ANC member, and she founded the ANC Women's League.
- 2. Mama Sisulu was one of the organisers of the famous Women's March in 1956 to the Union Buildings in Pretoria, where more than 20 000 women protested against cruel pass laws. She was the first woman to be arrested under the apartheid government's 90-day detention law that allowed for imprisonment without trial.
- 3. I lived with my grandmother from the time I was born until I was about three years old. My mother was imprisoned in the 1976 student uprising, and I was left in the care of my grandmother and my youngest aunt, Nkuli.
- 4. My grandparents were married in 1944, the same year that the ANC Youth League was formed. My grandfather was sentenced to life imprisonment in June 1964. My first memory of my grandfather was when we went to visit him at Pollsmoor prison. I was about five years old. I had also been to Robben Island as a baby, but I have no memory of it. My grandmother was very excited about this visit, and even had her teeth polished.
- 5. We took a flight to Cape Town. This was my first time on a plane. It was so exciting! My grandmother let me sit in the aisle seat so I could watch the hostess handing out tea and small chocolates. Visits to my grandfather were very precious and anticipated even more than Christmas. I remember when we arrived at the prison a hugely scary building. We were not allowed contact visits, and my grandmother and I had to speak to my grandfather through a thick glass pane.
- 6. I did not understand what was happening but I felt a deep sense of sadness. My grandmother was very quiet on the flight back home. The happiest I have ever seen her was when my grandfather was finally released from prison. She looked like a newly-wed, beaming and smiling from ear to ear. She looked completely happy.

[Adapted from: O Magazine, December 2009]

15

20

25

30

1.1	Refer to paragraph 1
-----	----------------------

- 1.1.1 Name the province in which Albertina Sisulu was born. (1)
- 1.1.2 How are the writer and Albertina Sisulu related? (1)
- 1.1.3 Why, do you think, was Albertina Sisulu referred to as "Mama Sisulu" or "Mama"? (2)
- 1.1.4 Refer to line 4.

What do you understand by:

She founded the ANC Women's League. (2)

- 1.2 Refer to paragraph 2.
  - 1.2.1 Name the place to which the women marched. (1)
  - 1.2.2 Give the reason for the Women's March that took place in 1956. (1)
  - 1.2.3 In your view, what was unjust about the 90-day detention law? (2)
- 1.3 Refer to paragraph 3.

Why did the writer have to live with her grandmother until the age of about three? (2)

1.4 Refer to paragraph 4.

- 1.4.1 Why, do you think, does the writer have no memory of Robben Island? (2)
- 1.4.2 State what the writer's grandmother did in her excitement about visiting her husband. (1)
- 1.5 Refer to paragraph 5.
  - 1.5.1 State TWO things that made the writer's visit to Cape Town very exciting. (2)
  - 1.5.2 Quote TWO consecutive words which prove that the writer valued the visits to Cape Town. (1)

1.6 Refer to lines 23–24.

Choose the correct answer from the list below.

We were not allowed contact visits means ...

- A we could not visit the prisoners.
- B we could not see the prisoners.
- C we could not touch the prisoners.
- D we could not speak to the prisoners.

(2) **[20]** 

5

10

15

### **QUESTION 2**

Read the passage (TEXT B) below and then answer the questions that follow.

### **TEXT B**

- 1. The University of the Free State awarded its highest degree in education as an honour to Oprah Winfrey, the popular American talk show host. She was recognised for all the work she has done for charity over many years. The ceremony was held in the 4 500-seat Callie Human Hall.
- 2. Winfrey stayed in Bloemfontein for only a few hours to receive the degree and to talk to the students. She is no stranger to South Africa because of her Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in Gauteng. She created much excitement in the Free State capital.
- 3. The student radio station at the university supported a "fan park" area with a big screen for fans who missed out on the tickets. The event influenced local newspapers and radio stations which ran promotions such as: "What would you say to Oprah, if you could meet her?" and "We're looking for the biggest Oprah supporter."
- 4. Placards welcoming Winfrey were up on lamp posts in the streets and coverage was also given on the facebook page of the local newspaper. No media was allowed at the airport. A private vehicle picked her up from her private plane and took her to the University of the Free State.

[Adapted from: SOWETAN, 24 June 2011]

- 2.1 Refer to paragraph 1.
  - 2.1.1 How did the University of the Free State honour Oprah? (1)
  - 2.1.2 Why was she honoured this way? (2)
  - 2.1.3 Name the venue where the ceremony took place. (1)
- 2.2 Refer to paragraph 2.
  - Why is Oprah not a stranger to South Africa? (1)
- 2.3 What role did newspapers and radio stations play in advertising Oprah's visit? (1)

2.4 Indicate whether the following statement is TRUE or FALSE. Give a reason to support your answer.

The media took many pictures of Oprah at the airport.

(2)

2.5 Give a suitable title for this passage.

(2) **[10]** 

TOTAL SECTION A: 30

# **SECTION B: SUMMARY**

#### **QUESTION 3**

You are doing a research for a Life Orientation project on the workplace. You wish to use the information from the following article on "What bosses really want from workers".

Read the passage (TEXT C) below and write a list of SEVEN points you will include in your talk.

#### NOTE:

- 1. List the SEVEN points in full sentences.
- 2. Use your own words as far as possible.
- 3. Number the sentences from 1 to 7.
- 4. Write each sentence on a new line.
- 5. Your seven-point summary should be about **60** words in length.
- 6. Indicate the TOTAL NUMBER OF WORDS you have used in brackets at the end of your summary.

#### **TEXT C**

#### WHAT BOSSES REALLY WANT FROM WORKERS

Most employees want to impress their bosses, but it is hard to do that when you do not know what your boss wants. Do they want you to give daily reports on what is happening at the workplace? Do they want you to come to them only when there are problems?

Bosses have many things that they need urgently, which means that they want employees who can save them time. They want employees who can make decisions on their own. They also want employees who have the ability to see how something is done for the first time. These employees must be able to do things the next time without guidance.

According to bosses, employees must be humble and willing to put the work in. However, employees need to be humble enough to pass the praise along to everyone. Bosses also want employees who respect themselves. This type of attitude prevents all the little stresses that bosses hate dealing with on a daily basis.

Bosses also want the employee to take the time to understand who the boss is. The boss expects an employee to understand the boss's individual aims and goals. Good bosses want someone who is reliable and pleasant to work with. Finally, some characteristics such as honesty, cleverness and hard work appear to be desired by every boss.

**TOTAL SECTION B:** 

10

# **SECTION C: LANGUAGE**

#### **QUESTION 4: CARTOON AND ADVERTISEMENT**

**NOTE:** MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS: Write down only the question number and the letter corresponding to the correct answer.

ONE-WORD RESPONSES: Write down only the question number and the answer.

4.1 Read the cartoon (TEXT D) below and answer the questions that follow.

**NOTE:** In this cartoon the man is Mr Bumstead (referred to as Mr B), Elmo is the young boy, and the woman is Mrs Bumstead.

#### **TEXT D**



FRAME 1 FRAME 2 FRAME 3

- 4.1.1 Refer to frame 1.
  - (a) What is Mr Bumstead doing? (1)
  - (b) What do the words "BAM BAM" suggest? (2)
  - (c) Do you think that Mr Bumstead is wasting his weekend? Give a reason to support your answer. (2)
- 4.1.2 Refer to frame 2.

Why has Mr Bumstead stopped working? (2)

### 4.1.3 Refer to frame 3.

(a) Choose the correct answer from the list below.

Mr Bumstead's body language suggests that he is ...

- A anxious.
- B happy.
- C shocked.
- D sad.

(1)

(b) Is the following statement TRUE or FALSE? Give a reason to support your answer.

Mr Bumstead has a close relationship with his dog.

(2)

(2)

(c) Give the reason why Mrs Bumstead says that Mr Bumstead should stop talking to Elmo while he is working.

4.2 Read the advertisement (TEXT E) below and answer the questions that follow.

#### **TEXT E**



[Source: Real!, January 2010]

#### NOTE:

The names of the Saldanha cans in the bottom left hand corner of the advertisement are: SOUTH AFRICAN SARDINES, VEGETABLE OIL, LEMON & BLACK PEPPER, TOMATO & BASIL DRESSING, PILCHARDS IN TOMATO SAUCE, MIDDLECUT IN BRINE, TUNA IN BRINE, PILCHARDS IN HOT CHILLI SAUCE and SOUTH AFRICAN SMOKE FLAVOURED SARDINES.



4.2	4.2.1	Name the product that is being advertised.	(1)
	4.2.2	What is the advantage of using sportsmen to advertise the product?	(2)
	4.2.3	Identify the slogan in this advertisement.	(1)
	4.2.4	What, do you think, is suggested by the raised fists of the men in the advertisement?	
	4.2.5	Name TWO different types of Saldanha products.	(2)
	4.2.6	List THREE claims that the advertiser makes about the product.	(3)
	4.2.7	State the benefit of using this product.	
	4.2.8	In your opinion, who will be tempted to buy this product?  Refer to the headline of the advertisement.	
	4.2.9		
		(a) Why are the words "CHAMPIONS" and "CAN" written in big, bold letters?	(2)
		(b) Give any ONE meaning of the word 'CAN', as used in the passage.	(2) <b>[30]</b>

### **QUESTION 5: LANGUAGE USAGE**

Read the article (TEXT F) below and then answer the questions that follow.

**NOTE:** MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS: Write down only the question number and the letter corresponding to the correct answer.

ONE-WORD RESPONSES: Write down only the question number and the answer.

#### **TEXT F**

#### DREAM CHASER

- 1. When Lauren Graham was a child, she dreamt of being in the theatre the way other kids dreamt of becoming firemen or ballerinas. She had a brief break from this fantasy when she wanted to be a jockey. In Grade 7, when she started to tower over all the boys, the dream of acting on stage returned.
- When Lauren was offered the chance to be in the Broadway revival of GUYS 5 and DOLLS last year, she forgot about her fear of failure and accepted. The rehearsals were amazing. She liked walking through Times Square, New York, as she had when she was starting out, loved learning the old material, and felt inspired by the other singers and dancers, each of whom was talented enough for a leading role. She went home each day with aching feet and had a feeling 10 of fulfilment.
- 3. The opening-night show had to be a hit for the show to stay alive. The absence of phone calls the next day told her that they had not achieved that status. When the phone finally rang, it was her friend and co-star Oliver Platt. "Do you feel like dinner?" he asked. "Sure," she replied. The show had about 120 performances, each of which gave her the opportunity to live her childhood dream.

[Adapted from: Oprah, July 2011]

5.1 Choose the correct answer from the list below.

The word 'dream' (line 4) is used as a/an ...

- A verb.
- B adverb.
- C noun.
- D adjective. (2)
- 5.2 Choose the correct answer from the brackets in the following sentence:

Everyone (was/were) very talented. (1)

5.3	Rewrite the sentence below in reported speech, starting with: Lauren said that	
	"Our rehearsals were amazing," said Lauren.	(2)
5.4	Fill in the missing words (question tag) in the following sentence:	
	She liked walking through Times Square,?	(2)
5.5	Give the plural form of the underlined words in the following sentence:	
	I had this fantasy when I was young.	(2)
5.6	Fill in the missing word in the following sentence:	
	The one dream was to become a jockey while the one was to become an actor.	(1)
5.7	Fill in the correct preposition in the following sentence:	
	She preferred acting being a jockey.	(1)
5.8	Refer to lines 9 and 10.	
	Rewrite the sentence below in active voice, starting with: Many	
	Lauren was inspired by many singers and dancers.	(2)
5.9	Give an antonym (word with opposite meaning) for the underlined word in the following sentence:	
	The <u>absence</u> of phone calls the next day told her they had not achieved that status.	(1)
5.10	Rewrite the sentence below in the simple present tense by changing the underlined words.	
	We took one look and started to laugh.	(2)
5.11	Give the synonyms (words similar in meaning) for the underlined words.	
	We started to laugh when he arrived there.	(2)
5.12	Rewrite the following sentence in the negative form:	
	I went home with aching feet.	(2) <b>[20]</b>

### **QUESTION 6: EDITING**

The passage (TEXT G) below contains a number of deliberate errors. Read the passage carefully and then answer the questions that follow.

**NOTE:** MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS: Write down only the question number and the letter corresponding to the correct answer.

ONE-WORD RESPONSES: Write down only the question number and the answer.

#### **TEXT G**

### **BOOKS THAT MADE A DIFFERENCE**

- 1. Reading has always been a huge part of Dorothy Koomson's life. Her mother thought her to read and write when she was in nursery school, and her elder brother read to her, too. So from an early age, she had access to the magical worlds one finds inside the pages of books.
- 2. Her love of stories grew into a strong desire to tell them, especially when 5 she discovered people as young as her could write books. One's she had written a story she never stopped writing even though she only got her first publishing deal in her thirties.
- Writing and reading go hand in hand you are a weaker writer if you do not read. Writing is the most personal, enriching way to experience the world without one <u>living</u> one's seat. It encourages laughter and doing things one finds uplifting.

[Adapted from: Oprah, March 2010]

- 6.1 Correct the spelling of the underlined word in the following sentence:
  - Her mother thought her to read.

(1)

(3)

- 6.2 Punctuate the following sentence correctly:
  - Dorothy started her writing career when she was still very young said the writer

6.3 The underlined word in each of the sentences below is incorrect. Give the correct word in each sentence.

- 6.3.1 One's she had written a story, she never stopped. (1)
- 6.3.2 Writing is the most personal, enriching way to experience the world without you living your seat. (1)

- 6.4 Write the correct form of the underlined words.
  - 6.4.1 <u>Publish</u> a book may take some time.

(1)

6.4.2 The <u>encourage</u> thing about reading is laughter.

(1)

6.5 Choose the correct answer from the brackets in the following sentence:

Dorothy's mother (have/has) encouraged her to read and write.

(1)

6.6 Fill in the missing preposition in the following sentence:

She does not depend ... the texts written by other authors.

(1) **[10]** 

TOTAL SECTION C: 60

# **SECTION D: LITERATURE**

# Stories South African – compiled by A Lennox-Short and RE Lighton

#### Focus – compiled by R Meyer

Choose ONE of the extracts below and answer the questions that follow.

# QUESTION 7: PLYMOUTH – Mervyn Woodrow

Kerneels watched Snowy climb in behind the wheel, push a key into a little slot and turn it to the right. Immediately a red light appeared on the clock thing behind the steering wheel. No, it was not a clock. It was marked in fives and tens up to one hundred. Snowy's left thumb depressed a shiny button next to the clock. Kerneels heard the engine purr into life. Not the great throb and roar of the Railway truck. A nice 5 gentle vibration and a steady hum.

'Get in. I'll take you for a spin. Lovely engine hey? And look at the mileage. Nothing for a Plymouth.'

Kerneels did not know where or how to look for the mileage. He smiled briefly at Snowy and nodded. As they set off down Voortrekker Road he seemed to be looking at 10 the town, the shops, the people, anywhere but at Snowy's manipulation of the controls. Yes, it was the same as the Railway truck. Left foot on the left pedal and shift the stick. It didn't matter that it had a brown knob on it. It worked the same.

'Power,' said Snowy. 'Look at this.' They were already out of town, heading westward along the road to Mara.

'Watch that needle rise.' Kerneels had no idea what this meant until Snowy pointed at the speedometer.

'And you can see my foot is hardly touching the accelerator.' Fortunately for Kerneels, Snowy glanced down at his right foot.

'Ah, ha,' thought Kerneels, 'easier than mules anyday. Needle. Accelerator. They 20 worked together when you put your feet on that furthest long pedal.'

Snowy slowed down and did a neat U turn. The car stopped but the engine kept running.

7.1 Refer to line 2.

Name the 'clock thing' that was marked in fives and tens, up to one hundred.

7.2 According to your knowledge of the story, why did Kerneels choose the Plymouth? (2)

7.3 What job does Snowy do? (1)

(1)

7.4 Refer to line 7.

Choose the correct answer from the list below.

The phrase 'take you for a spin' means ...

- A take you for a short drive.
- B take you for a long drive.
- C take you for a spinning lesson.
- D take you for a fast drive.

(2)

7.5 Quote a line which shows that Kerneels does not understand what 'mileage' means.

(1)

- 7.6 Is the following statement TRUE or FALSE? Quote a sentence to support your answer.
  - As they started going for a spin Kerneels focused on Snowy's driving.

(2)

7.7 In your view, according to what happens earlier in the story, why did Kerneels not ask somebody to drive him home?

(2)

7.8 Do you think Kerneels found driving the Plymouth easy, after watching Snowy drive? Give a reason to support your answer.

(2)

7.9 What did Kerneels use as his transport before he decided to buy the Plymouth?

(1)

7.10 Why does Kerneels give up on his car?

(2)

7.11 To whom does Kerneels give his car?

(1)

7.12 Where does the person to whom Kerneels gives the car work?

(1)

7.13 Is the title "Plymouth" suitable for the story? Give a reason to support your answer.

(2) **[20]** 

OR



### QUESTION 8: HOW TABLE MOUNTAIN GOT ITS CLOUD - Ian Colvin

Occasionally the old fellow might be seen making his way through the flowering sugarbrush and glistering silver trees that grew on the lower slopes of the Peak, and threading his way up until he got above the undergrowth to a favourite seat, whence with his spy-glass he could see the town and the wide ocean and the brave ships as they sailed in and out of the anchorage. There he would sit and smoke for hours 5 together.

Now as van Hunks was sitting there one day with his pipe in his mouth and his great bag of tobacco between his knees and a mutchkin of spirits at his elbow, he saw a stranger coming down towards him. Van Hunks noticed that he limped slightly in his walk, and, as he drew nearer, that he was tall and gaunt, that he was clad in a suit of 10 black velvet, and that he carried a large empty pipe in his hand.

"Good-day, Mynheer van Hunks," said the stranger.

"Good-day," replied the old pirate, gruffly.

"I come here like yourself for an occasional smoke," the intruder continued, not in the least put out by the coldness of the welcome, "and unfortunately to-day I have run out 15 of tobacco, so I take the liberty of asking you to fill my pipe."

Van Hunks took up the bag and pushed it towards the stranger, who sat down without further invitation and rammed nearly half a pound of the leaf into the bowl.

"I have heard you are a great smoker, Mynheer," he said, pleasantly. "No wonder, for this is good tobacco. My own tastes something too strongly of sulphur."

"Ja, ja," said van Hunks, a little mollified by the compliments, and "it is good tobacco, and I smoke more, Mynheer, than any man alive."

"Now, now," replied the stranger, "that is a big boast; where I come from we smoke day and night. Come, Mynheer, I wager I'll smoke more than you at a sitting."

"What are the stakes?" said the old pirate, a spark of interest glowing in his eye.

"Your soul against the kingdoms of the world," retorted his dark companion, gaily.

- 8.1 Name TWO things that van Hunks liked doing up on the mountain.
- 8.2 State any TWO ways in which van Hunks describes the stranger. (2)
- 8.3 Refer to line 13.

Choose the correct answer from the list below.

The word "pirate" means ...

- A a person who sells ships.
- B a person who sails ships.
- C a person who loves ships.
- D a person who robs ships.

(2)

25

(2)



8.4	Refer to	line 14.
-----	----------	----------

Explain why the writer refers to the stranger as an 'intruder'.

(2)

8.5 What was the difference in taste between van Hunks' and the stranger's tobacco?

(2)

8.6 Refer to lines 25–26.

Explain the risk involved in this smoking competition.

(2)

8.7 Consider the story as a whole.

> Who was the stranger that was with van Hunks? Give a reason to support your answer.

(2)

8.8 Is the following statement TRUE or FALSE? Give a reason to support your

Van Hunks and the stranger smoked for more than one day.

(2)

8.9 Refer to line 26.

In your view, why does the writer refer to van Hunks' companion as 'dark'?

(2)

8.10 Do you feel sorry for van Hunks after what happenned to him at the end of the story? Give a reason to support your answer.

(2) [20]

**TOTAL SECTION D:** 

20 120

**GRAND TOTAL:** 

